Halkla İlişkilerle İlgili En Sık Sorulan 3 Soru

Posted by Unknown on 17:42 with No comments
Halkla ilişkilerin ilk tanımı neredeyse 100 yıl önce yapıldı ve bu alanda çalışanlar o günden beri kronik bir paranoya içinde. İnsanlar bugün hala 30 yıl önce sordukları aynı soruyu soruyorlar: “Halkla ilişkiler nedir?”
İşte size insanların sormayı bırakması gereken üç soru:
1.  Halkla ilişkiler bir meslek midir?
Tabii ki bir meslektir. Meslek olup olmadığını sorgulayanlar aslında bizzat mesleğin içinden kişiler. Sakin olun. Evet, insanlar sizi ciddiye alıyor, bu soruyu sorduğunuz zamanlar hariç!
2. Halkla İlişkiler nedir?
Halkla ilişkilerin kurucusu olarak kabul edilen renkli kişilik Edward Bernays, 1900′lerin başında halkla ilişkileri şöyle tanımladı:
“… kamu tutumunu sınıflandıran yönetim fonksiyonu; bir kuruluşun güttüğü politikayı, uyguladığı prosedürleri ve çıkarlarını tanımladıktan sonra kamunun onayını ve kabulünü kazanmak adına yürütülen eylem programıdır.”
Bernays 100 yıl önce bu tanımlamayı yaptığından beri halkla ilişkiler sektörü kendi kronik kimlik krizi mücadelesine devam ediyor. 1978 yılında Halkla İlişkiler Derneği’nin ilk dünya kongresinde gündem sektörü anlamaktı. Delegeler kendi tanımlarını yayınladı:
“Kuruluş ve  kamu yararına hizmet edecek şekilde eğilimleri analiz etme, sonuçlarını tahmin etme, kuruluş liderlerine danışmanlık sunma ve bu doğrultuda planlanmış eylem programlarını uygulama sanatı ve sosyal bilimi.”
Bernays’ın tanımına oldukça yakın değil mi?
Halkla İlişkiler Derneği (PRSA) 2011′in sonlarına doğru halkla ilişkilerin tanımını modernleştirmeye yönelik bir kampanya başlattı. Kampanyaya 1.000′den fazla cevap geldi ve dernek sonuçta bir tanım için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Dalga mı geçiyorsunuz? 100 yıl sonra bile hala bir cevabımız yok mu?
3. Üniversitelerde halkla ilişkiler bölümü olmalı mı?
Ve eğer olmalıysa nerede olmalı, iktisat fakültesinde mi yoksa iletişim  fakültesinde mi? Yine, 100 yıl önce Bernays’ın söylediğine dönersek. O halkla ilişkileri; bireysel iletişim, kitle iletişimi, psikoloji, araştırma, iş ve gazeteciliğin bir karışımı olarak önermişti.
Halkla ilişkiler eğitimi benzersiz bir niteliktedir ve tabii ki benzersiz bir müfredatı olmalıdır.
Fakat iktisat fakültesinde mi yoksa iletişim  fakültesinde mi olmalı? Halkla ilişkiler mezunlarının büyük çoğunluğu ticari firmalarda çalışmaya başlarlar, bu nedenle halkla ilişkiler öğrencileri de iktisat fakültesinde işletme ve iktisat öğrencileriyle birlikte bulunmalıdır: İş bulmak için bağlantılar kurabilecekleri bir yerde.
Teknoloji ve her iş kolundaki uygulamalar değişiyor fakat bu bir kimlik krizine yol açmamalı.  Doktorlar hala doktor, mühendisler hala mühendis. Sosyal medyanın gelişimine rağmen – ki bu durum halkla ilişkileri her zamankinden daha değerli hale getirmiştir – halkla ilişkiler hala halkla ilişkilerdir. Halkla ilişkiler, Bernays’ın onu 100 yıl önce  tanımladığından bu yana pek değişmemiştir.
- See more at: http://www.prrehberi.com/halkla-iliskilerle-ilgili-en-sik-sorulan-3-soru/#sthash.yyY9wR67.dpuf